FINE-TUNING A NICE GIBSON MEMPHIS HISTORIC ’63 RI ES-335!

Ennen Gibsonin nykyisiä yritysjärjestelyjä kaikki merkin puoliakustiset ja akustiset sähkökitarat valmistettiin Beale Streetin legendaarisessa tehtaassa Memphisissä. Nyttemmin näidenkin tuotanto on siirretty Nashvilleen. Jotenka, kaikesta huolimatta, Tennesseen osavaltiossa toimitaan sähkökitaroiden osalta edelleen.

Guitarworxilla oli hiljattain ilo ja kunnia tutustua erään Suomessa asuvan amerikkalaisen asiakkaansa nimenomaan Memphisissa 2014 valmistuneeseen Gibson Historic ’63 Reissue ES-335 TDC -malliin. Kyseessä on siis Cherry-versio (Thinline Dual-pickup Cherry). Niin, ja jotta maantieteen oppitunti saadaan vietyä päätyyn, todettakoon, että kitara on hankittu Kaliforniasta (Norman’s Rare Guitars).

Tämä Gibson ES-335 eroaa useille tutummasta 335 Dot -mallista siinä, että otelaudan merkinnät ovat suorakaiteen muotoisia (block inlays). Lisäksi kitaran yläsatula (nut) ja tallasatulan palat (bridge saddles) on valmistettu nylonista. Ajatuksena lienee Gibsonilla alun perin ollut jazzahtava, pehmeämpi soundi. Mikrofoneina Reissuessa toimivat vintagetyyppiset Burstbucker 1 (kaula/neck Alnico 2, non-potted 6.5K) ja Burstbucker 2 (talla/bridge Alnico 2, non-potted 7.4K). Kaikki metalliosat on tyylikkäästi vanhennettu (aged hardware), kuten myös kitaran väritys (faded Cherry). Eli hyvästi onnistuneena tavoitteena luonnollisesti 1963.

Sinänsä upeassa kunnossa olevalle kitaralle päädyttiin pienen neuvottelun jälkeen tekemään Guitarworxin perushuolto (setup) ja kevyt nauhojen tasaushionta (fret leveling). Lisäksi, kitaran klangin terävöittämiseksi ja parantamiseksi, alkuperäisen tallan tilalle vaihdettiin Guitarworxin ehdotuksesta messingistä koneistettu ABM-talla ja sen tallapalat (milled Bell Brass bridge + saddles).

Ja entäpä sitten lopputulema? Kaikkien säätöjen ja 10-46 kielisetin asennuksen jälkeen oli tietenkin vuorossa ensisavujen otto. Huikea, kerrassaan huikea, mehevä ja erotteleva klangi. Ja pitkä, siis todella pitkä sustain. Leikkimielisesti voisi viisastella, että tarvitseeko kitara enää vahvistinta. Burstbucker-mikkien tuottamat soundit ovat kuitenkin sen verran miellyttäviä, että vahvistimen käyttökin kyllä kannattaa…

Monipuolinen, inspiroiva ja moneen lähtöön taipuva kitara. Vastaan saa tulla mitä vain, rockista bluesin ja countryn kautta jazziin. Ei todellakaan ihme, että monien muiden joukossa, eräs herra Carlton (’Mr 335’) on käyttänyt kyseistä kitaramallia jo vuosikymmeniä. Niin lukuisissa äänityksissä kuin lavallakin.

Suoraan jatkoon!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx