EVH ’FRANKIE’ WAS SEEN AT GUITARWORX!

Alankomaissa syntynyt, sittemmin Yhdysvaltoihin muuttanut Edward Lodewijk Van Halen (26.1.1955 – 6.10.2020) tilutti itselleen vakuuttavasti paikan rockmusiikin tunnetuimpien kitaristien joukossa. Pianonsoittoa nuorempana opiskellut ja aluksi rumpalina aloittanut Eddie kiinnostui lopulta sähkökitarasta niin paljon, että eli ja hengitti sitä aamusta iltaan. Tulokset ja menestys puhuvat puolestaan.

Eddie oli myös kiinnostunut sähkökitaroiden rakentelusta. Niinpä hän kasasi irto-osista itselleen mieluisia ja soittotyylilleen soveltuvia, pelkistettyjä soittimia. Näistä varmasti tunnetuimmaksi muodostui punasävyinen ’Frankenstrat’.

Kitaran varustus muodostui Floyd Rose -vibratallasta ja lukkosatulasta, tallaposition humbucker-mikistä ja volapotikasta. Kitaran runkoon oli ruuvattu paikoilleen kaulamikki ja keskimikin poteroon hämmennystä herättämään mikkiswitch poikittain, mutta kumpikaan ei ollut käytössä.

Guitarworxilla oli ilo ja kunnia huoltaa erään tutun asiakkaamme Reverbistä onnekkaasti hankkima, Fenderin Meksikossa valmistama laadukas EVH Striped Series Frankie -kitara. Eddie Van Halenin yläkerran orkesteriin siirtymisen jälkeen näiden replikoiden kysyntä on ollut kiihkeätä ja odotusajat ovat venyneet huomattavasti.

EVH Frankien nopeasoittoinen, öljykäsitelty C-kaula on valmistettu grafiitilla vahvistetusta Quarter Sawn -vaahterasta (maple neck). EVH-merkitty viritinkoneisto on Gotohin valmistama. Jumbonauhoilla varustetun otelaudan kaarevuus on bendausystävällinen 12-16” (compound radius). Asiantuntevasti relikoidun rungon materiaaliksi on valittu lehmus (basswood body). Vibratallana toimii lisensoitu Floyd Rose.  

Tämän tarinan kitaraan asennettiin asiakkaan suunnitelmien mukaan Saksassa valmistettu Floyd Rose -vibratalla, johon lisättiin alemmalle E-kielelle EVH D-Tuna. Kielisetiksi valikoitui EVH 09-46. Mutta eipä siinä kaikki. Koska kitarassa kerran on valmiina kaulamikki, senhän voi ottaa käyttöön. Eikö vaan?

Guitarworx vaihtoi volapotikaksi CTS 500K push-pull nostopotikan, johon lisättiin soundin yläpään säilyttävä Treble Bleed -kytkentä. Nostopotikan ylemmässä asennossa käytössä on yksikelainen kaulamikki (7K Ohm) ja ala-asennossa kehiin astuu vakuuttava, rankkaa säröä tietenkin loistavasti sietävä EVH Wolfgang -humbucker  (Alnico II, 12.5K Ohm).

Kun nyt asialla oltiin, asennettiin kitaraan samalla Eddien käyttämä järeä, mutta toimiva hihnan kiinnitysjärjestelmä. Näin hihnan kiinnipysymisen kanssa ei tarvitse miettiä kahta kertaa.

Nyt kelpaa vetää! Sitten vaan nupit kaakkoon ja ’Brown Sound’ kohilleen. Mitenkäs se Eruption nyt menikään…