EVH ’FRANKIE’ WAS SEEN AT GUITARWORX!

Alankomaissa syntynyt, sittemmin Yhdysvaltoihin muuttanut Edward Lodewijk Van Halen (26.1.1955 – 6.10.2020) tilutti itselleen vakuuttavasti paikan rockmusiikin tunnetuimpien kitaristien joukossa. Pianonsoittoa nuorempana opiskellut ja aluksi rumpalina aloittanut Eddie kiinnostui lopulta sähkökitarasta niin paljon, että eli ja hengitti sitä aamusta iltaan. Tulokset ja menestys puhuvat puolestaan.

Eddie oli myös kiinnostunut sähkökitaroiden rakentelusta. Niinpä hän kasasi irto-osista itselleen mieluisia ja soittotyylilleen soveltuvia, pelkistettyjä soittimia. Näistä varmasti tunnetuimmaksi muodostui punasävyinen ’Frankenstrat’.

Kitaran varustus muodostui Floyd Rose -vibratallasta ja lukkosatulasta, tallaposition humbucker-mikistä ja volapotikasta. Kitaran runkoon oli ruuvattu paikoilleen kaulamikki ja keskimikin poteroon hämmennystä herättämään mikkiswitch poikittain, mutta kumpikaan ei ollut käytössä.

Guitarworxilla oli ilo ja kunnia huoltaa erään tutun asiakkaamme Reverbistä onnekkaasti hankkima, Fenderin Meksikossa valmistama laadukas EVH Striped Series Frankie -kitara. Eddie Van Halenin yläkerran orkesteriin siirtymisen jälkeen näiden replikoiden kysyntä on ollut kiihkeätä ja odotusajat ovat venyneet huomattavasti.

EVH Frankien nopeasoittoinen, öljykäsitelty C-kaula on valmistettu grafiitilla vahvistetusta Quarter Sawn -vaahterasta (maple neck). EVH-merkitty viritinkoneisto on Gotohin valmistama. Jumbonauhoilla varustetun otelaudan kaarevuus on bendausystävällinen 12-16” (compound radius). Asiantuntevasti relikoidun rungon materiaaliksi on valittu lehmus (basswood body). Vibratallana toimii lisensoitu Floyd Rose.  

Tämän tarinan kitaraan asennettiin asiakkaan suunnitelmien mukaan Saksassa valmistettu Floyd Rose -vibratalla, johon lisättiin alemmalle E-kielelle EVH D-Tuna. Kielisetiksi valikoitui EVH 09-46. Mutta eipä siinä kaikki. Koska kitarassa kerran on valmiina kaulamikki, senhän voi ottaa käyttöön. Eikö vaan?

Guitarworx vaihtoi volapotikaksi CTS 500K push-pull nostopotikan, johon lisättiin soundin yläpään säilyttävä Treble Bleed -kytkentä. Nostopotikan ylemmässä asennossa käytössä on yksikelainen kaulamikki (7K Ohm) ja ala-asennossa kehiin astuu vakuuttava, rankkaa säröä tietenkin loistavasti sietävä EVH Wolfgang -humbucker  (Alnico II, 12.5K Ohm).

Kun nyt asialla oltiin, asennettiin kitaraan samalla Eddien käyttämä järeä, mutta toimiva hihnan kiinnitysjärjestelmä. Näin hihnan kiinnipysymisen kanssa ei tarvitse miettiä kahta kertaa.

Nyt kelpaa vetää! Sitten vaan nupit kaakkoon ja ’Brown Sound’ kohilleen. Mitenkäs se Eruption nyt menikään…

HOW ABOUT A CHAMBERED DINKY JAZZ BASS!

Guitarworxin vakioasiakkaisiin lukeutuva basisti/kitaristi halusi tässä taannoin, hyviin aikaisempiin kokemuksiin perustuen, laajentaa Warmoth-soitintensa kokoelmaa. Eipä muuta kuin netti auki ja valitsemaan. Tällä(kin) kertaa haaviin jäi varsin mielenkiintoinen yhdistelmä.

Basson body edustaa Warmothin Dinky-sarjaa. Eli käytännössä perinteinen Jazz Bass, mutta hieman sirommilla linjoilla. Kammioitu (chambered), kevyt ja hyvin resonoiva mahonkirunko (mahogany body) on päällystetty loimuvaahteralla (flame maple top). Tyylikkäänä yksityiskohtana toimii bodyn vaahterapäällisen käyttö ’bindauksena’ eli reunalistoituksena. Teknisesti tämä toteutetaan siten, että vaahterapäällinen jätetään näkyviin bodyn pintakäsittelyvaiheessa (natural masked accent).

Tämän basson Warmoth Super Bass -kaula on valmistettu lämpökäsitellystä loimuvaahterasta (roasted flame maple neck), sekä itse kaula että 10” otelauta. Jotenka, pintakäsittelyä ei tarvita. Mutta ei siinä kaikki. Koska kyseessä on Super Bass -rakenne, on kaulaan leivottu teräksiset jäykistetangot (stiffening steel rods), vakaan menon ja tanakan soundin varmistamiseksi. Komeuden kruunaa Tusq XL -yläsatula.

Sähköpuoli on toteutettu asiakkaan toiveesta Seymour Duncanin hurinattomalla Apollo-mikkisetillä ja 250K CTS-potikoilla (molemmat volat lineaarisia). Tone-konkka on Sprague 0.047 uF. Mikkeihin liittyen voidaan todeta vielä, että body on tilattu ’70’s reposition’ merkinnällä. Eli tallamikki sijaitsee n 9 mm lähempänä tallaa kuin normaalisti (korostaa middle-taajuuksia).

Ja entäpä sitten rautaratkaisut (hardware solutions)? Hyvin selkeätä. Virikoneisto (tuners) on Schallerin valmistama ja 201-talla (bridge) Gotohin tunnetusti luotettavaa tuotantoa. Tämän luokan pelissä pitää tietenkin olla hihnalukot, ja niitähän valmistaa Schaller saksalaisella tarkkuudella.

Guitarworxilla oli jälleen ilo ja kunnia kasata ja säätää tämäkin kaunotar. Jo heti ensimmäisen koesoiton yhteydessä kävi selväksi, että paketti toimii yli odotusten. Yhdistelmä täysvaahterakaula, kammioitu mahonkibody vaahterakannella ja Duncanin Apollo-mikit sekä Flat Wound -kielet tuottavat soundin, jota voi kuvailla kahdella sanalla: pehmeän napakka. Nam!

Kiitokset tilauksesta. Tällaisissa projekteissa sielu lepää!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx
kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx
kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx

THE WHITE FALCON HAS LANDED!

Guitarworxin huoltoon laskeutui tässä hiljattain legendaarinen kitara: Gretsch White Falcon. Tai itse asiassa sen Japanissa huolella valmistettu jälkipainos. Tämä Jimmie Websterin  alun perin vuoden 1954 NAMM-musiikkimessuille Gretschin vetonaulaksi suunnittelema Hollow Body -kitaramalli kulki tällöin nimellä ’The guitar of the future ’.

Jimmie Websterin lähtökohtana oli halu parantaa Gibsonin suosittua isokoppaista Super 400 -mallia ja samalla rakentaa unelmien kitara. White Falconin 17” koppa (body) on valmistettu laminoidusta vaahterasta (laminated maple), kopan syvyyden ollessa 2.75” (7 cm). Kitaran U-profiilin kaula on vaahteraa (maple neck) ja 25.5” otelauta Ebenpuuta (ebony fretboard). Sulosointujen sähköisinä vangitsijoina toimivat Filter’Tron mikrofonit. Koko komeuden kruunaa Gretschin rumputuotannon puolelta inspiraationsa saanut viimeistelyn yksityiskohtien käyttö.

Gretschillä ei ollut aluksi mitään suunnitelmia laittaa ’Showpiece’ -kitaraansa tuotantoon, mutta suuren kysynnän vuoksi tilanne muuttui. Niinpä ensimmäiset White Falconit myytiin jo 1955. Tuotanto jatkui ensin menestyksekkäästi, mutta myöhemmin erinäisten taloudellisten tilanteiden ja omistajanvaihdosten myötä koko Gretsch-tuotemerkki oli jokseenkin vaakalaudalla. Gretsch  palautui kuitenkin suvun hallintaan jälleen 1984.

Vuodesta 2002 lähtien Gretsch-kitaroiden tuotannosta ja jakelusta on vastannut Fender Musical Instruments Corporation. Nykyisin ainoastaan Gretschin Custom Shop -mallit valmistetaan USA:ssa, ja kaikki Pro Line -mallit Japanissa. Gretsch Electromatic -mallit tulevat puolestaan pääsääntöisesti Kiinasta. Hienoa, että tämä historiallinen tuotemerkki on edelleen hengissä. Ehkäpä vahvempana kuin koskaan.

Guitarworxissa vieraillut Pro Line -sarjan Gretsch White Falcon G6136T-59 sai osakseen perushuollon ja nauhojen tasaushionnan. Kieliksi asennettiin Thomastik-Infeld 11-47 Flat Wound setti, mikä sopii mainiosti kirkassointiseen Gretschiin.

Hieno ja monipuolisesti soiva tapaus!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx

IBANEZ BLAZER STRIKES AGAIN!

Japanilaisen Ibanezin valmistamat vaihtoehtoiset muunnelmat amerikkalaisen Fenderin klassisista kitaramalleista saavuttivat 80-luvulla huomattavaa jalansijaa soittajien keskuudessa. Hyvinä esimerkkeinä näistä toimivat Blazer-sarjan stratomallit. Saatavilla oli useitakin, myös superstratoiksi luokiteltavia kitaroita.

Lähes parikymmentä vuotta myöhemmin Ibanez päätti valmistaa parannetun Reissue-sarjan näistä soittimista. Tätä vain muutaman vuoden tuotannossa ollutta sarjaa edustaa Guitarworxin huollossa pistäytynyt upea, uudenveroinen Ibanez Blazer 21 BL1025, vuosimallia 1997. Kitara on valmistunut legendaariselta FujiGen-tehtaalta Matsumotossa, Naganossa.

Sarjansa kärkeä edustava BL1025 on saanut matkaansa hyvät geenit. Body eli suomeksi kitaran runko on valmistettu lepästä (Alder body) ja mukavan kaulan (neck) materiaaliksi on valikoitunut vakaudestaan tunnettu ’varttisahattu’ vaahtera eli Quarter Sawn Maple. Tässä huippumallissa kaula on saanut osakseen vielä kuusi ylimääräistä käsin suoritettua viimeistelyvaihetta ja öljykäsittelyä. Kitaran Compound Radius -otelauta on upeasyistä ruusupuuta (Rosewood fretboad).

BL1025 on varustettu grafiittisatulalla, Sperzelin (USA) valmistamilla portaittaisilla lukkovirittimillä sekä Wilkinsonin suunnittelemalla Gotoh VSVG -vibratallalla. Kaikki vibrankäyttäjän unelmia. Myös sähköpuoli on mielenkiintoinen, sillä kitaran HSH-mikkikattaus (Humbucker/Single coil/Humbucker) toimii soundillisesti poikkeuksellisen hyvin ja juohevasti.

Kaula- ja tallaposition täyskokoiset JL/Daisensei -humbuckerit on alunperinkin suunniteltu puolitettaviksi. Mikrofonien yksikelaisen soundin tuottava kela on rakennettu kuten aito yksikelainen eli Alnico-tankomagneetteja käyttäen. Kaulamikin (8.6K) toisen eli ruuvikelan alla vaikuttaa keraaminen magneetti ja tallamikin (16.3K) vastaavassa paikassa Alnico-magneetti. Kitaran keskimmäinen yksikelainen S3-mikrofoni (5.7K) on DiMarzion suunnittelema. Hieno ja tasapainoinen paketti.

Guitarworxin työlistalle kirjattiin perushuolto, kevyt nauhojen tasaushionta sekä tietenkin kielten asennus. Antoisa ja mieltä piristävä projekti. Ibanez Blazer on vaihtoehtoista stratoa  hakevalle varteenotettava valinta, kunhan kohdalle sattuu.

Rock on!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx
Ibanez Blazer 21 BL1025 Reissue 1997

FANO JM6 STANDARD – A GREAT SIMPLIFIED ‘JAZZMASTER’ WITH A TWIST

Amerikkalainen Dennis Fano, alunperin basisti, hankki kannuksensa kitarateknikkona New Yorkissa 90-luvun puolivälissä. Siihen aikaan hän työskenteli Greenwich Villagessa sijaitsevassa Matt Umanov Guitars -nimisessä kitaraliikkeessä. Jo tuolloin Fano oli ihastunut offset-mallisten soitinten  (Fender Jazz Bass/Jazzmaster/Jaguar) muotomaailmaan – sekä käyttäjäystävälliseen ergonomiaan.

Niinpä, ryhdyttyään valmistamaan soittimia omalla nimellään, Dennis Fanon lähtökohtana oli nimenomaan bodyn offset-tyyppinen muotoilu. Hänen mielestään tällainen kitara/basso on parhaiten tasapainossa ja mukavampi soittaa sekä seisten että istuen. Suunnitelmat eivät rajoittuneet pelkästään tähän, sillä Fano halusi parantaa soitettavuutta myös mm kaulan ja bodyn liitoskohdan muotoilulla (carved neck joint).

Erityisesti suunnittelemiinsa kitaroihin Dennis Fano on valinnut yksinkertaisen ja selkeän ’käyttöliittymän’. Siksi useimmissa malleissa on vain master volume ja master tone potentiometrit sekä tietenkin mikkivalitsin. Valinnanvaraa sen sijaan riittää mikkikattauksissa (Fralin/Lollar) sekä rautapuolella, kuten nyt vaikkapa Masteryn ja Gotohin tuotteissa (hardware)… Mielenkiintoinen yksityiskohta Fano-merkkisissä fendertyyppisissä vaihtoehdoissa (6L-virityskoneisto) on kaulan gibsonmallinen lavan 10 asteen tiltti. Tällöin ei juurikaan tarvita kieltenohjaimia.

Guitarworxilla oli hiljattain ilo ja kunnia huoltaa hieno Arizonassa valmistunut, kevyesti relikoitu  Fano JM6 Standard – Humbucker. Tässä gibsontyylisellä TOM-tallapaketilla varustetussa, Jazzmasterin oloisessa kitarassa on kevyt leppäbody (Alder body) ja Compound Radius -vaahterakaula (Maple neck), ruusupuisella 7.25”-9.5” otelaudalla (Indian Rosewood fretboard). Mikkikattaus muodostuu kahdesta kaksikelaisesta Fano-mikistä (twin humbuckers), joskin tässä yksilössä mikit on vaihdettu Lollar Imperial -malleihin. Työlistalle kirjautui seuraavaa: perushuolto, yläsatulan asennus + trimmaus ja yksittäisten nauhojen tasaushionta.

Huoltotoimenpiteiden jälkeen suoritettu koeajo vahvisti ennakko-odotukset. Kyseessä on korkealuokkainen soitin, joka ei pyri briljeeraamaan kymmenillä säätövaihtoehdoilla. Tärkeintä on soitettavuus ja aito soundi. Ja niitähän löytyy!

Lisäinfona todettakoon, että Dennis Fano siirtyi vuonna 2015 Nashvilleen, valmistamaan suunnittelemiaan soittimia tuotemerkillä Novo. Fano-merkkisten soittimien tuotanto jatkuu silti edelleen. Tämän lisäksi Fanon kädenjälki näkyy myös Rivolta-merkkisissä kitaroissa.

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx
Fano JM6 Standard w. Lollar Imperials

FINE-TUNING A NICE GIBSON MEMPHIS HISTORIC ’63 RI ES-335!

Ennen Gibsonin nykyisiä yritysjärjestelyjä kaikki merkin puoliakustiset ja akustiset sähkökitarat valmistettiin Beale Streetin legendaarisessa tehtaassa Memphisissä. Nyttemmin näidenkin tuotanto on siirretty Nashvilleen. Jotenka, kaikesta huolimatta, Tennesseen osavaltiossa toimitaan sähkökitaroiden osalta edelleen.

Guitarworxilla oli hiljattain ilo ja kunnia tutustua erään Suomessa asuvan amerikkalaisen asiakkaansa nimenomaan Memphisissa 2014 valmistuneeseen Gibson Historic ’63 Reissue ES-335 TDC -malliin. Kyseessä on siis Cherry-versio (Thinline Dual-pickup Cherry). Niin, ja jotta maantieteen oppitunti saadaan vietyä päätyyn, todettakoon, että kitara on hankittu Kaliforniasta (Norman’s Rare Guitars).

Tämä Gibson ES-335 eroaa useille tutummasta 335 Dot -mallista siinä, että otelaudan merkinnät ovat suorakaiteen muotoisia (block inlays). Lisäksi kitaran yläsatula (nut) ja tallasatulan palat (bridge saddles) on valmistettu nylonista. Ajatuksena lienee Gibsonilla alun perin ollut jazzahtava, pehmeämpi soundi. Mikrofoneina Reissuessa toimivat vintagetyyppiset Burstbucker 1 (kaula/neck Alnico 2, non-potted 6.5K) ja Burstbucker 2 (talla/bridge Alnico 2, non-potted 7.4K). Kaikki metalliosat on tyylikkäästi vanhennettu (aged hardware), kuten myös kitaran väritys (faded Cherry). Eli hyvästi onnistuneena tavoitteena luonnollisesti 1963.

Sinänsä upeassa kunnossa olevalle kitaralle päädyttiin pienen neuvottelun jälkeen tekemään Guitarworxin perushuolto (setup) ja kevyt nauhojen tasaushionta (fret leveling). Lisäksi, kitaran klangin terävöittämiseksi ja parantamiseksi, alkuperäisen tallan tilalle vaihdettiin Guitarworxin ehdotuksesta messingistä koneistettu ABM-talla ja sen tallapalat (milled Bell Brass bridge + saddles).

Ja entäpä sitten lopputulema? Kaikkien säätöjen ja 10-46 kielisetin asennuksen jälkeen oli tietenkin vuorossa ensisavujen otto. Huikea, kerrassaan huikea, mehevä ja erotteleva klangi. Ja pitkä, siis todella pitkä sustain. Leikkimielisesti voisi viisastella, että tarvitseeko kitara enää vahvistinta. Burstbucker-mikkien tuottamat soundit ovat kuitenkin sen verran miellyttäviä, että vahvistimen käyttökin kyllä kannattaa…

Monipuolinen, inspiroiva ja moneen lähtöön taipuva kitara. Vastaan saa tulla mitä vain, rockista bluesin ja countryn kautta jazziin. Ei todellakaan ihme, että monien muiden joukossa, eräs herra Carlton (’Mr 335’) on käyttänyt kyseistä kitaramallia jo vuosikymmeniä. Niin lukuisissa äänityksissä kuin lavallakin.

Suoraan jatkoon!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx

JAZZMASTER MAGIC BY MJT!

Amerikkalainen Mark Jenny sekä veljensä Matt ovat keskittyneet valmiiksi relikoitujen eli vanhennettujen kitaranosien valmistukseen, jo vuodesta 1997 lähtien. Ja melkoisella menestyksellä. Guitarworxilla on ollut ilo ja kunnia kasata useampia soittimia näistä osista. Jokaisella kerralla suupielet ovat nousseet muikeaan hymyyn.

Tämä tarina perustuu erään Guitarworxin asiakkaan mielenkiintoiseen Jazzmaster-projektiin. Tilauksessa olleet osat koostuvat kevyestä Swamp Ash Body (suosaarni) rungosta ja Quarter Sawn Maple Neck (varttisahattu vaahtera) kaulasta. Molempien nitrolakattu pinta on taitavasti vanhennettu, ilman pelkkää taltta ja vasara käsittelyä. Todennäköisesti matkan varrella on käyty muun muassa pakastimen kautta…

No mutta. Palataksemme kitaran Musikraft-kaulaan, on tilauslistalla ollut Indian Rosewood Fretboard eli useitakin asteita tummempi ruusupuinen otelauta, 10-14” radiuksella. Kaulan profiili on Guitarworxin asiakkaan valitsema erityinen kevyt V-Shape, valmiiksi taustapuoleltaan kuluneeksi hiottuna. Rosterinauhat ovat mallia 6105. Myöskin valmiiksi vanhennettu Vintage-tyyppinen virikoneisto,  asennettuna, kuuluu tähän ’tehdastoimitukseen’. Kuten myös valmiiksi uritettu luinen yläsatulan aihio.

Entäpä sitten muut kilkkeet? Kitaran Alnico V -mikit (neck 7.4K ja bridge 8.1K) on tilattu Q-Pickupsilta Kroatiasta. Kitaran tallan valmistaja on amerikkalainen Mastery ja lukittava vibra tulee Fenderiltä (ainakin tässä kohtaa). Vibra on modattu Staytrem kammen kiinnitysholkilla. Kitaran sähköosasto puolestaan muodostuu valmiista erillisestä Harness-paketista, laadukkailla osilla (CTS, Switchcraft, Orange Drop).

Kaiken asennuksen ja työstön jälkeen on aina luonnollisesti edessä koeponnistus. Ja kyllä, hyvä mutta hieno soitin tuli. Uskomattoman kevyt (erityisesti Jazzmaster) ja upeasti resonoiva yksilö. Puhumattakaan kitaran pitkästä sustainista… Kyllä näillä ameriikan MJT- veljeksillä täytyy olla jokin ylemmän asteen yhteys Mojo-osastoon.

Lisää tällaisia!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx
MJT Jazzmaster Custom

TONEMASTER TELECASTER WITH SPECIAL LOOKS!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx
Warmoth Telecaster

Eräs Warmothin (USA) tuotantoon tykästynyt Guitrworxin vakioasiakas päätti tilata itselleen rakennuspalikat hieman erilaiseen Telecasteriin. Entäpä jos unohtaisi pleksin ja valitsisi vähän erilaisen mikkikattauksen?

Paketti koostuu takaa jyrsitystä (Rear Routed) mahonkibodysta (Mahogany Body), jonka päälle on asennettu  upeakuvioinen vaahterakansi (Spalted Maple Top), kermanvärisellä bindauksella (Cream Binding). Modern Vintage mallinen kaula on veistetty lämpökäsitellystä villikuvioisesta loimuvaahterasta (Roasted Flame Maple), jonka päälle on asennettu Bocotesta valmistettu 10-16” Compound Radius otelauta. Jotenka, pintakäsittelyä ei tarvita.

Kitaran vähän erilainen mikkikattaus koostuu kaulaposition P90 mikistä (Seymour Duncan Vintage P90) ja tallaposition normaalia tymäkämmästä Telemikistä (Seymour Duncan Quarter Pound). Jotta mikit saadaan toimimaan optimaalisesti, valitsi Guitarworx potikoiksi 500K versiot, mutta asensi tallamikin eteen sopivan arvoisen vastuksen. Näin kaulamikki ei ole turhan tumma, eikä tallamikki turhan kirkas. Toimii.

Tämän Telecasterin soundin odotukset olivat lähtökohtaisesti kohtuullisen korkealla. Rakennuspuut, kaulan Tusq yläsatula, mikit sekä Wilkinson/Gotoh talla kompensoiduilla messinkisillä tallapaloilla löivät lisää löylyä kiukaalle. Mutta kylläpä sihahti! Jo ilman vahvistusta kitaran klangi yllättää rikkaudellaan ja pituudellaan. Ja sitten vahvistettuna…

Eväitä on moneen lähtöön, oli sitten hakusessa räkä tai puhdas. Kitarasta löytyy tarvittaessa potkua, mutta tallamikki kuulostaa silti Teleltä. Kaulaposition P90 taipuu rockista bluesin kautta jazziin ja mikkien keskiasento on hyvinkin käyttökelpoinen monipuoliseen tulkintaan. Kerta kaikkiaan hieno kokonaisuus.

Tällaisia projekteja on ilo ja kunnia toteuttaa!

MARK KNOPFLER (MK1) WAS SEEN AT GUITARWORX!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx
Pensa MK1

Dire Straits yhtyeen (1977-1995) keulahahmo Mark Knopfler yhdistetään kitaristien ja muiden kuolevaisten mielikuvissa yleensä Fender Stratocasteriin. Ja ehkä otsalla keikkuvaan hikipantaan. Mutta 80-luvun loppupuolella Knopflerin käsissä nähtiin uusi, Stratocasteria läheisesti muistuttava tyylikäs kitara.

Mark Knopfler ja Argentiinasta New Yorkiin muuttanut musiikkikaupan pitäjä (Rudy’s Music Stop) ja kitaranvalmistaja Rudy Pensa olivat tuttuja jo 80-luvun alusta. Vuonna 1987 he tapasivat kahvikupposen ääressä Prince’s nimisessä kahvilassa, keskustellakseen mahdollisesta Knopflerille valmistettavasta custom-projektista.

Session lopputulemana näki päivänvalon jo vuoden 1988 alkupuolella uusi kitaramalli ’Pensa MK’. Kitaran valmisti alusta loppuun Pensan palkkalistoilla tuolloin ollut John Suhr. Tarkoituksena oli yhdistää soundillisesti kaksi maailman kysytyintä kitaramallia: Fender Stratocaster ja Gibson Les Paul. Toisin sanoen, monien entisten ja nykyisten kitaristien unelma.

Tämä mielessä John Suhr valitsi bodyn rakennuspuuksi mahongin (Mahogany), muotoillulla vaahterakannella (Figured Maple Top). Pulttikiinnitteisen kaulan materiaaliksi päätyi vaahtera (Maple Neck), ruusupuisella otelaudalla (Rosewood Fretboard). Ensimmäisen eli Pensa MK1 –mallin mikkikattaus koostui aktiivisesta EMG:n valmistamasta HSS-setistä. Jotenka, kaulassa ja keskellä yksikelaisen kokoiset mikit ja tallassa täysikokoinen humbucker. Kitaran tallaksi valittiin Mark Knopflerin toiveesta Schallerin valmistama Floyd Rose –vibratalla.

Niinpä niin. Tällä kertaa Guitarworxin ilona ja kunniana oli huoltaa aito, suomalaisen asiakkaan suoraan New Yorkista tilaama ’Custom Made For…’ Pensa MK1 kitara. Asiakkaan mukaan kitaraa odotettiin melkein kuin ensimmäistä lasta (9 kk). Mutta odotus, tässäkin tapauksessa, palkittiin. Sukupuut ja geenit hyvinkin pitkälti kohdillaan ja käyttäytyminen vähintäänkin asiallista…

Guitarworxin kenttätestit vahvistivat  asian. Hyvin monipuolinen ja upeasti soiva, helpposoittoinen soitin. Erityisesti jäi mieleen (korvaan) HSS-mikkikattauksen hieno toimivuus. Vaihto single coil –soundista tallan humbuckeriin ei tuottanut ylenmääräistä volan tasonnousua, ainoastaan soundin muuttumisen paksummaksi ja tanakammaksi.

Lisää tällaisia!

OLD IN-HOUSE TELECASTER THINLINE WITH NEW MUSCLES!

Guitarworxin kalustoon on vuosia kuulunut Warmothin osista kasattu ’69-tyyppinen  Telecaster Thinline. Kyseinen soitin on rakennuspuiltaan ja specseiltään luonnollisesti custom-versio edustamastaan esikuvasta.

Mahonkiseen bodyyn (Mahogany Body) on liitetty Warmoth Vintage/Modern  –kaula (Neck), jonka materiaali tunnetaan nimellä Canary Wood. Käyttäjäystävällinen kaula, sillä pintakäsittelyä ei tarvita. Otelauta on ebenpuuta (Ebony Fretboard), radiuksen ollessa Compound 10-16”.  Talla on Gotohin valmistama, samoin kuin Kluson-tyyppiset virittimet.

Guitarworxin ’69 Thinline on alusta lähtien ollut ’Match Made In Heaven’ akustiselta soinniltaan, joskin klangi on mielenkiintoisesti koko ajan parantunut vuosien saatossa. Mukaan on tullut entistä enemmän lämpöä ja syvyyttä. Kitaraa onkin ollut mukava näppäillä vaikkapa kotisohvalla, ihan ilman vahvistusta.

Vahvistettu sointi on myös ollut vähintäänkin asiallista, mutta tiettyä hakemista on koko ajan ollut käynnissä. Telecaster kaulahumpparilla (tässä mini humbucker) on vaativa yhtälö, sillä kaulamikki on usein hieman  tumma ja tuhnu, ja talla taas telemäisesti siihen nähden turhan pinkeä ja kireä. Samoin ero mikkien outputissa saattaa olla turhan suuri. Niinpä Guitarworxin ’69 Thinlinessä on tähän mennessä ollut 3-4 eri mikkikattausta. Ei siinä mitään, kokeilu on mielenkiintoista.

Mutta nyt maistuu. Guitarworx tilasi nimittäin Joensuun mikkigurulta, Veijo Rautialta, www.rautiaguitars.net uudet mikit. Koska päällimmäisenä ajatuksena oli löytää pehmeämpi ja pyörempi Telen tallamikki, osui valinta TCC-Bridge –malliin (AWG 40 Alnico V/4.7K). Sen kaveriksi kaulapositioon valikoitui pienen neuvonpidon päätteeksi Rautiaguitars Mini Humbucker (PE Alnico V, degaussed long rough cast/5.9K).

Ja kuinka kävi? Oikein hyvin, kiitos. Niille, joita asia kiinnostaa, asennuksessa käytettiin 250K potikoita. Tallamikki on juuri mitä oli tilauksessa: pehmeämpi ja pyöreämpi, mutta silti ’Tele’. Ja kaulamikki puolestaan mukavan lämmin, mutta samalla kertaa soinniltaan rapea ja erotteleva.

Kenties upein ominaisuus tässä kattauksessa on mikkien keskinäinen balanssi. Vaihto soiton aikana lennossa, esim kaulamikiltä tallaan tai päinvastoin, sujuu hyvinkin jouhevasti. Ilman volumetason ylenmääräistä laskua tai nousua. Kaiken kaikkiaan, se kuuluisa MOJO on tanakasti kohdillaan…

Kyllä kelpaa!