SWEDISH GREETINGS FROM THE SEVENTIES!

Harvinaisempi, hyvin säilynyt Hagström II N solid body (Made in Sweden) kävi Guitarworxin pajalla pienessä kunnostuksessa. Kitaralle tehtiin perushuolto, nauhojen hionta ja virikoneiston kiinnityksen korjaus. Juurikaan muuta ei tarvittu.

Tämä Ruotsin soitinteollisuuden vastaus Gibson SG:lle oli tuotannossa vuosina 1969-1976. Kyseisen soittimen omistaja on hankkinut sen 70-luvun puolivälissä Helsingissä silloin vaikuttaneen PSO:n (Pohjoismainen Sähkö Oy) liikkeestä, osoitteessa Vuorikatu 14. Levytysbusineksessakin vahvasti vaikuttanut PSO on nyttemmin hävinnyt maailmankirjoista, mutta heidän soitinosastonsa myymiä tuotteita on edelleen käytössä.

Hagström II N on rakenteeltaan SG:n tapaan mahonkia, joskin kaula kiinnittyy bodyyn pulttiliitoksella (bolt-on neck). Kaikesta näkee, että suunnittelijat ovat paneutuneet asiaansa. Esimerkiksi pleksin alla sijaitsee hurinoilta suojaava alumiininen shield plate, johon on kytketty elektroniikan poteroiden vuoraus. Kitaran Tremar vibra on tässä yksilössä säädetty kiinteäksi.

Sähkökattaukseen sisältyy kaksi hyväsoundista täyskokoista humbucker mikkiä (neck 11.1K ja bridge 8.3K), 3-way switch ja mikkikohtaiset säädöt volalle ja tonelle. Lisäksi pleksin ylemmästä kulmasta löytyy liukukytkimellä toteutettu ’mud switch’, jolla saadaan tummennettua soundia vaikkapa enemmän jazzin suuntaan.

Solakasta ulkomuodostaan huolimatta Hagströmissä on jo vahvistamattomana hyvin ponteva ja erotteleva klangi. Mikkien avustuksella sointi vain paranee. On hyvinkin helppo kuvitella soittavansa kitaralla lähestulkoon mitä tahansa, historian siipien havinan säestäessä. Eipä silti, myös modernimpi sävellystaide taittuu kepeästi. Sen verran hyvät ovat soundit.

Jävla bra!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx