VERY SPECIAL PICKUPS IN A SPECIAL GUITAR, ALL MADE IN FINLAND!

Tämä erään Guitarworxin asiakkaan tuoreimpiin kuuluva hankinta saapui pajalle uusien mikkien asennusta varten. Kyseinen customsoitin on Anders Liljeströmin vuonna 2014 valmistama mielenkiintoinen Visio Electric (Made in Finland).

Kitaran set-neck kaula on mahonkia ja otelauta ziricotea. Lavan rakenteen ansiosta kielet menevät jokseenkin suoraan luisen yläsatulan yli Gotohin virikoneistolle. Tämä varmistaa hyvin vireen säilymisen. Myös Visio Electric mallin runko on mahonkia, joskin kannen materiaalina on käytetty pähkinäpuuta (walnut cap). Tallan virkaa toimittaa tässä kepissä laadukas Hipshot hardtail bridge eli kielet kiinnittyvät Telecasterin tapaan rungon läpi. Tyylikäs kokonaisuus.

No entäpä ne mikit sitten? Nämä tilattiin Suomen virallisiin mikkivelhoihin kuuluvalta Veijo Rautialta, Joensuusta. Kyseessä on Rautia Guitarsin kehittämä uusi Splitbucker mikki (Made in Finland), jossa hyödynnetään Alnico 5 magneetteja. Suunnittelun lähtökohtana on ollut humbucker mikki, josta saadaan myös käyttökelpoinen single-coil soundi. Useinhan tällaisten mikkien splittaus eli puolitus tuottaa varsin ohuen ja hennon soundin. Nyt tilanne on täysin päinvastainen.

Rautia Splitbucker rakentuu siten, että mikin ruuvikela (screw coil) on hieman leveämpi ja siihen on käämitty peruskelan päälle ohuemmalla AWG 43 PE langalla ylimääräinen kela. Tämä kytkeytyy päälle single-coil asetuksessa, tuottaen ruuvikelasta vahvan (neck 7.8K, bridge 8.6K), mutta humbuckeria kirkkaamman aidon yksikelaisen soundin, jossa on hieman P90 mausteita.

Mikin PAF tyyppisessä humbucker asetuksessa käytetään ruuvikelan peruskäämitystä yhdistettynä viereiseen slug coiliin (stratomikiltä näyttävä kela), sarjaan kytkettyinä (neck 7.4K, bridge 8.2K). Tämän lisäksi saadaan mikistä vielä ’Hot Humbucker’ soundi, jossa vahva single-coil asetus on kytketty sarjaan slug coilin kanssa (neck 11.4K, bridge 12.8K). Molemmat humbucker asetukset tuottavat mukavan pehmeän ja erottelevan soundin, mitään tunkkaisuutta ei esiinny.

Kitaran neljän potikan ’Les Paul’ kattaus kytkettiin asiakkaan toiveiden mukaisesti mielenkiintoisella tavalla. Normitapauksen volapotikoiden tilalle asennettiin kolmiasentoiset kiertokytkimet (3-way rotation switch), joilla valitaan kunkin mikin soundi. Entinen kaulamikin tonepotikka on tätä nykyä master volume ja entinen tallamikin tonepotikka onkin nyt master tone. Ja perinteinen 3-way toggle switch valitsee halutun mikin. Varsin loogista käytössä.

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx

Aika pläjäys teknistä jargonia? Juu toki kyllä, mutta muuten näiden mikkien sielunelämä ei oikein välity niistä kiinnostuneille. Yhtä kaikki, hieno Anders Liljeström Vision Electric käy ja kukkuu nyt oivan klanginsa ansiosta aivan eri tahtiin kuin tavallisilla mikeillä. Käyttökelpoinen monipuolisuus on valttia. Ja sehän oli juurikin tavoitteena. Lisää tällaisia!

kitarahuolto, bassohuolto, soitinhuolto, Espoo, Helsinki, kitara, basso, kitaran, basson, huolto, korjaus, säätö, asennus, vaihto, kytkentä, nauhojen, hionta, perushuolto, modaus, tuunaus, customkitara, fender, gibson, mikki, kitaramikki, kitaramikit, guitarworx