A RATHER RARE BLACK GIBSON ES-335 TD FROM THE SEVENTIES!

Legendaarinen Gibson ES-335 ensiesiteltiin vuonna 1958, osana Gibsonin ES-sarjaa (Electric Spanish). Kitaramalli on maailman ensimmäinen kaupallisesti valmistettu puoliakustinen sähkökitara – ja muuten edelleenkin tuotannossa. Teemasta on lukuisia variaatioita, jotka kuten muutkin Gibsonin sähkökitarat, kaikki valmistetaan nykyään Nashvillessä. 

Guitarworxin työlistalla oli hiljattain hieman historian siipien havinaa, sillä perushuollossa pistäytyi jokseenkin harvinainen 70-luvun mustanvärinen ES-335 TD (Thinline Double Pickup). Kitaran musta väri oli tähän aikaan ns ’Custom Color’, sillä yleisimmät värivaihtoehdot olivat Cherry, Sunburst tai Walnut. Sarjanumeron ja potikoiden valmistuskoodin perusteella kyseinen kitara  sijoittuu aikaikkunaan 1973-74. 

Kitaran mikrofonit ovat Bill Lawrencen Gibsonille suunnittelemat ’Tarback’ -humbuckerit, joista käytettiin myös nimitystä ’Super Humbuckers’. Nämä ovat yleisemmin tunnettuja PAF-mikkejä kirkkaampia versioita, joissa käytettiin keraamisia Indox 7 -magneetteja ja epoksikäsittelyä kierronehkäisyyn. Toinen tämän aikakauden (1972-75) erikoisuus ES-335 malleissa on kitaran kopan sisällä oleva keskipalkki (centerblock). Se nimittäin ei ulotu päädystä päätyyn, vaan matkaa kopan takapäädystä ainoastaan tallan alle saakka.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen tapaus. Kitaran nykyisen omistajan tietojen mukaan tämä ES-335 on hankittu käytettynä 70-luvun lopussa Amerikan Yhdysvalloista. Sen jälkeen kitara on ollut koko ajan samalla omistajalla Suomessa, ennen siirtymistään nykyiselle omistajalle. Ja ikäänsä nähden soitin on edelleen hyvässä kunnossa, kaikki osat ovat tiettävästi alkuperäisiä. Asiallisella hoivalla edessä on vielä lukuisia soittovuosia. 

Hyvää matkaa!